KENIA

stichting Share

Cor Schilder was missionaris en een aantal jaren bisschop in zuidelijk Kenia, het gebied van de Masai. In 2007 nodigde hij ons (Kees Vlaar, Els Vlaar en Pieter Bijl) uit en bracht ons in contact met Fr. Sankale. Samen met de Kenianen bouwden we in zes dagen tijd vier toiletten en een klein kerkje. We bezochten de mensen in de dorpen en kregen bij hen onze lunch. Dat was een fantastische ervaring om samen te werken en te ervaren hoe zij leven.
Na deze “bouwvakantie” hebben we intensief contact gehouden met priester Sankale en enkele andere priesters in Kenia. Eerst was het “particulier initiatief”, maar vanaf 2011 gaat het geld via Stichting Share . De bestuursleden en vrijwilligers van stichting Share betalen alle reis en verblijfkosten zelf. Van de inkomsten gaat ruim 99,5 % naar de projecten.
Projecten gerealiseerd door Stichting Share zijn onder andere: de bouw van vijf scholen, twee watervoor-zieningen en de renovatie van een missieziekenhuis. Schoon drinkwater is de basis van een gezonde toekomst. (Op de foto twee glazen met water “voor” en “na” uitvoering van het project.) Onze stichting ondersteunt tevens kwetsbare kinderen, zoals meisjes die uitgehuwelijkt dreigen te worden. De priesters in Kenia zijn de projectmanagers. Meerdere missionarissen uit West-Friesland hebben bijgedragen aan de inspiratie en opleiding van hen.

Kees Vlaar is afgelopen winter 2,5 maanden in Kenia geweest bij onze projectpartners; The Fathers. Daar heeft hij broeder Odrick ontmoet. Br. Odrick komt uit Tanzania (en werkt deels in Kenia). Hij is zeer begaan met het lot van meisjes/jonge vrouwen die alleen voor hun kind(eren) zorgen. Br. Odrick heeft een ruimte om naailessen te geven  en een docent die de naailessen verzorgt. Intussen zijn de eerste 12 vrouwen begonnen met de training en zijn er naaimachines gekocht in Tanzania. 

Er zijn veel vrouwen die tot deze doelgroep behoren. Het geld van 40 MM zal gebruikt worden voor de uitbreiding van dit project.

Kees en Br. Odrick wisselen wekelijks berichten uit. Ze bespreken welke aanpak succesvol zou kunnen zijn. Dit is echt een project zoals Stichting Share beoogt: Het initiatief komt van de mensen in Afrika en zij nemen ook het voortouw. Wij geven een waardevol “duwtje in de rug” .

 

Contactgegevens

 

werkgroep Zwaag

Herman Rood

hmrood@ziggo.nl

 

Contactpersoon:

Kees Vlaar/Pieter Bijl

pt.bijl@gmail.com of cajvlaar@hotmail.com

Bekijk ook onze andere projecten

Morena Children’s Village

ZUID AFRIKAHet weeshuis, Morena Children’s Village, is in Zuid-Afrika, in Ratjepane, dichtbij Pretoria.  Wilhelmina Lwate, zelf een wees, startte dit weeshuis in Maart 2008.  Het doel is om weeskinderen en kwetsbare kinderen op te vangen. Er wordt niet alleen onderdak...

Lees meer

zr Lidwina

JAVA KALIMANTANVoor een school in Ketapang Java en Sukamara Midden-KalimantanDe bijdrage is bedoeld voor speel en leesmateriaal voor een Playgroup en kleuterschool.  Werkgroep Spierdijk Marja Roosje Noordspierdijkerweg 193 1643NN Spierdijk    ...

Lees meer

zr Bernadette

JAVAInstrumenten voor ziekenhuis Tumpang/MalangEr is nieuwe aanschaf van instrumentarium nodig om aan de eisen van de accreditatie te voldoen . De regering stelt hoge eisen. Het ziekenhuis is klein en ligt in een desa met veel arme mensen.  Werkgroep Wervershoof...

Lees meer