NEPAL

Help Children with Cerebral Palsy

Verslag Nepal reis 2022

Op 13 April was het eindelijk zo ver, we konden na 2 ½ jaar eindelijk weer naar Nepal. Bepakt en bezakt gingen we weer die kant op. Iedereen was zo blij om ons weer te zien en we konden iedereen weer omhelzen. Corona was heel ver weg! We hebben alle projecten kunnen bezoeken en overal hebben we een symbolisch paasei uitgedeeld in de vorm van geld. Dit wilden we 2 jaar geleden al doen ivm ons 20 jarig bestaan, maar ja. En het was hard nodig. Ruim 2 jaar geen toerisme, dus geen inkomen en geen geld om te eten. En we zagen dat er veel winkeltjes dicht waren, ook sommige restaurants gesloten. Mensen depressief. Toerisme komt heel langzaam op gang. We hebben iedereen bezocht, zijn 1 dag in Dading geweest bij een schooltje en spullen uitgedeeld samen met een ngo die heel veel werk voor ons heeft gedaan in coronatijd. We hadden een paasontbijt bij een guest house met een Nederlandse vrouw. We hebben een vergadering gehad van Nepal Federatie Nederland, waar veel ngo’s aanwezig waren. Ook de mensen waar wij voor werken. Kortom het was voor ons een goede tijd. Eind van het jaar gaan we weer en dan zullen onze 3 dochters ook 9 dagen komen, dat zou de kers op de taart zijn.

Corrie en Co Reijnders

Project van St. Holland Building Nepal

St. Holland Building Nepal

Namasté, (Nepalese groet)

 

Op 5 december 2000 is Stichting “Holland Building” Nepal opgericht. Waarom?

Door een noodlottig ongeval is Ben van der Stam op 28 september 1992 omgekomen bij een vliegtuigcrash in Nepal. Hij is onze zwager en broer, en werd slecht 31 jaar oud. Hij was op weg naar kinderen met een aangeboren hersenbeschadiging, die hadden zijn hart gestolen tijdens eerdere bezoeken.

Het project dat was gestart voor deze kinderen bestond slechts enkele jaren en hij wilde met het RCA (het toenmalige revalidatie Centrum Amsterdam) voor een aantal jaren steun en hulp bieden aan deze genegeerde doelgroep.

Een handicap was en is nog steeds een straf van de goden in Nepal.

Ben vond dat er een nieuw therapiecentrum zou moeten komen, want het kleine project was in een koud en donker fabrieksgebouw gehuisvest, met veel trappen.

 

Wij zijn voor de 1e keer naar Nepal afgereisd in 1996. Het doel was rouwverwerking en met eigen ogen zien waar hij zo vol van was. Wij zijn op de plaats van het ongeluk geweest en hebben de Nepalese oprichter van de Selfhelp Group for Cerebral Palsy bezocht. Hij vroeg ons of wij wat geld zouden willen proberen te generen voor een nieuw geschikt gebouw. De kosten zouden ca. f. 35.000,- bedragen.

We hebben toegezegd om dat te gaan proberen en het is gelukt.

In 2006 is de Holland Building geopend en de kosten bedroegen € 75.000,-!

Vanaf het begin is ons project betrokken geweest bij de 40MM en hebben wij jaarlijks onze broodnodige bijdragen van hen ontvangen. Wat een prachtige instelling is dat door de jaren heen gebleken, en nog steeds.

Natuurlijk was onze betrokkenheid hiermee niet ten einde…We zijn doorgegaan en inmiddels verliefd geraakt op dit prachtige land met zijn mooie mensen.

Er is een school voor speciaal onderwijs geopend en een trainingscentrum waar de kinderen een ‘vak’ kunnen leren.

Inmiddels is het een complex project met homevisitors en districtsmedewerkers ‘’all over de country’’. Ieder kind in Nepal verdient respect en ondersteuning die door de SGCP wordt gegeven.

 

 

 

Contactpersoon: Corrie Reijnders-van der Stam

Duizendroed 19, 1602 KT Enkhuizen

Telefoon: 06-45155652

Contactgegevens

St. Holland Building Nepal
Duizendroed 19 1602KT Enkhuizen

telefoon: 06-45155652

Contactpersoon:
St. Holland Building Nepal

Corrie Reijnders- van der Stam

c.reijnders@hetnet.nl

Bekijk ook onze andere projecten

Morena Children’s Village

ZUID AFRIKAHet weeshuis, Morena Children’s Village, is in Zuid-Afrika, in Ratjepane, dichtbij Pretoria.  Wilhelmina Lwate, zelf een wees, startte...

Lees meer

zr Lidwina

JAVA KALIMANTANVoor een school in Ketapang Java en Sukamara Midden-KalimantanDe bijdrage is bedoeld voor speel en leesmateriaal voor een Playgroup...

Lees meer

zr Bernadette

JAVAInstrumenten voor ziekenhuis Tumpang/MalangEr is nieuwe aanschaf van instrumentarium nodig om aan de eisen van de accreditatie te voldoen . De...

Lees meer