ZUID AFRIKA

Morena Children's Village

Het weeshuis, Morena Children’s Village, is in Zuid-Afrika, in Ratjepane, dichtbij Pretoria. 

Wilhelmina Lwate, zelf een wees, startte dit weeshuis in Maart 2008. 

Het doel is om weeskinderen en kwetsbare kinderen op te vangen. Er wordt niet alleen onderdak geboden, maar er wordt ook veel geregeld voor de kinderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • gratis maaltijden op school
  • rechtsbijstand om kinderbijslag te krijgen
  • gesprekken met maatschappelijk werkers om te kijken of thuis situatie voor kwetsbare kinderen kunnen worden verbeterd
  • beurzen voor verdere studies na de middelbare school voor oudere kinderen. 

Het weeshuis zorgt voor gemiddeld 40 kinderen, ze gaan allemaal naar school en ook als ze 18 zijn probeert het weeshuis ze verder te helpen met een studie of werk. Ze helpen de kinderen met huiswerk, maar ook met psychologische hulp, deze kinderen komen niet zomaar in een weeshuis, er gaat meestal heel wat aan vooraf. 

Het weeshuis krijgt een kleine bijdrage van de overheid, probeert de kinderbijslag van de weeskinderen af te dwingen bij de rechtbank, maar is grotendeels afhankelijk van donaties. In Februari 2018 is het weeshuis meerendeels onbewoonbaar geworden door een storm. Mede door donaties van de 40MM staat er nu een stenen gebouw, met solar-panels voor warm water. 

Om geregistreerd te zijn als weeshuis, moet er aan veel bouw- en veiligheidsvoorschriften worden voldaan, dit is een uitdaging als er moet worden gekozen voor het installeren van brandblussers of het kopen van eten voor de kinderen. Het weeshuis is nu geregistreerd, maar de gebouwen en veiligheidsvoorschriften worden elk jaar gecheckt, dus er moet ook geld in het budget zijn om dit bij te houden. 

Het weeshuis krijgt al een aantal jaar een donatie van de 40MM, dit wordt geregeld door Mirjam Breg, uit Wervershoof. Mirjam woont al 18 jaar in Zuid-Afrika en heeft daar nu een gezin met 2 kinderen en werkt in de bloemenexport. 

Contactgegevens

 Werkgroep Wervershoof

Anneke Breg

Talud 28

1693KW Wervershoof

abreg@quicknet.nl

 

 

Contactpersoon:

Mirjam Breg

Bekijk ook onze andere projecten

zr Lidwina

JAVA KALIMANTANVoor een school in Ketapang Java en Sukamara Midden-KalimantanDe bijdrage is bedoeld voor speel en leesmateriaal voor een Playgroup en kleuterschool.  Werkgroep Spierdijk Marja Roosje Noordspierdijkerweg 193 1643NN Spierdijk    ...

Lees meer

zr Bernadette

JAVAInstrumenten voor ziekenhuis Tumpang/MalangEr is nieuwe aanschaf van instrumentarium nodig om aan de eisen van de accreditatie te voldoen . De regering stelt hoge eisen. Het ziekenhuis is klein en ligt in een desa met veel arme mensen.  Werkgroep Wervershoof...

Lees meer

Weeskinderen Huruma Arusha

TANZANIAOndersteunen weeskinderen in ArushaIn 2001 werd door een groep ondernemers, die samen met Dorcas een reis naar Tanzania en Kenia maakten het plan opgevat een weeshuis te realiseren in Arusha, Tanzania. De feestelijke opening van het weeshuis vond plaats in...

Lees meer